Latijns Amerika in Corona-tijd: reizen, boeken of wachten?

05 januari, Costa Rica

Kun je het als Latijns Amerika Specialist (LAS) maken om in het licht van alle overheidsmaatregelen klanten te bewegen om toch te gaan reizen naar Midden of Zuid Amerika?

Vliegvelden zijn open, luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf Amsterdam op vele Midden- en Zuid-Amerikaanse bestemmingen en sommige landen, zoals Costa Rica, staan te springen om de economische benefits van toerisme uit Europa.

Eerlijk is eerlijk: je kunt beter nog een paar maanden wachten totdat de grote onzekerheid eruit is met de komst van de vaccins. Maar als je geen volledig jaar zonder die verre reis kan en wil gaan, kán het wel.

Daarom heb ik de proef op de som genomen en ben ik met mijn gezin met 3 jonge kinderen half december met KLM naar San José in Costa Rica gevlogen. Om te kijken waar we tegenaan lopen en of het verantwoord zou zijn voor onze klanten.

Op Schiphol is het allemaal goed geregeld in tegenstelling tot andere berichtgeving. Wat van een afstandje vastgelegd kan worden als een flinke crowd, blijkt als je erin staat een rij te zijn waarin vrijwel iedereen met mondkapjes gewoon afstand houdt. Tot mijn verbazing zit het vliegtuig voor zeker 80% vol. Allemaal netjes met mondkapjes op, maar het voelt toch een beetje spannend. Ook opvallend: de meeste passagiers zijn niet-Nederlands.

In San José halen we de huurauto op en laten de hoofdstad gelijk links liggen. Buiten de hoofdstad is het rustig, iedereen in een dienstverlenend beroep gaat erg gedisciplineerd om met maatregelen. In hotels en lodges is het ook niet druk en het leven speelt zich vrijwel volledig in de buitenlucht af. Het voelt heel goed aan.

Aan de Caraïbische kust is het kalm, zoals het hier altijd wat rustiger is dan de Pacific. Daar (Tamarindo) is het wel drukker, ook op de stranden. Dat komt mede doordat vrijwel alle Ticos een lang weekend vrij hebben. Maar nog steeds genoeg ruimte voor de afstand. Er zijn voor het Nieuwjaars-weekend extra beperkingen aangekondigd en je zou vanaf 14:30 niet meer op het strand mogen, maar dit wordt niet gehandhaafd, wat ergens ook onnodig lijkt. Wel sluiten 3 dagen lang alle restaurants om 20:00.

Tijdens de reis veranderen de maatregelen af en toe. Daar moet je wel tegen kunnen. Ineens moeten we bij terugkomst toch een negatieve test kunnen overleggen voordat we aan boord zullen gaan. En de nieuwe mutatie in het virus kan natuurlijk ook flinke gevolgen krijgen voor wereldwijd vliegverkeer.

Over een week vliegen wij terug. We hebben ons hier geen seconde onveilig gevoeld qua virus. In Costa Rica is het aantal besmettingen momenteel per 100.000 inwoners beduidend lager dan in welk land in Europa dan ook. Ik vind de negatieve Corona-test voordat iemand een vliegtuig instapt waar je 12 uur in zit, geen slecht idee. Het is wat geregel, maar prima te doen en geeft zeker extra veiligheid. Je reisorganisatie zal je ermee kunnen helpen waar je dat ter plaatse kunt regelen.

Al met al is het voor een aantal mooie bestemmingen van LAS niet onmogelijk te reizen. We hopen dat het dringende advies om dat niet te doen, snel wordt ingetrokken en dat een rondreis in de buitenlucht door een volstrekt veilig, niet dichtbevolkt land niet over één kam wordt geschoren met een Grieks of Spaans feesteiland waar je voor 100 euro heenvliegt. In elk geval niet zonder toelichting.

Wat mij deze weken rondreizend door Costa Rica helder is geworden, is dat de tijd van #dreamnowtravellater toch echt voorbij is daar waar het Latijns Amerika betreft: het is #booknowtravellater en profiteer nu van de lage vluchtprijzen, die de komende tijd weer snel zullen oplopen.

Laura Snippe

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s